torsdag 20 juni 2013

Midsommar

Idag visar silvret nästan 30 grader i skuggan här nere! Varmt och skönt med andra ord. Synd bara att det inte blir långvarigt då midsommarafton står för dörren. Alla vet ju att vi inte har fint väder på vår största högtid så att denna afton skulle skilja sig från mängden har jag svårt att tro. Vad behöver man då för att fira in denna afton när pollensäsongen när sin kulmen? Jo, en krans runt skallbenet, ett snapsglas, nypotatis, nubbe och sill.

Om ni inte bor på landet utan i en större stad som undertecknad går det alldeles utmärkt att norpa blommor ur diverse rabatter för att binda er krans. Sedan tar ni en näve clarityn och slänger ihop en krans av diverse långt gräs, ståltråd och de nyligen norpade blommor. Sätt kransen på huvudet,  nys sju gånger och ni är redo till att starta dagens aktiviteter.
Här finns allt man behöver! Exklusive ståltrad
 Med kransen på huvudet kan ni med gott samvete lämna stadens buller och bege er ut till landsbygden. Innan ni hoppar på cykeln tar ni en stärkande dryck och sedan en till för balansens skull. När ni samlats i goda vänners lag kan ni dra lott om vem som måste skrubba nypotatisen. De andra fokuserar sedan på att löva stången inför den stundande dansen. När detta är gjort tar ni en stärkande dryck, för vätskebalansens skull.
Här har vi den olycklige, men någon ska göra det.
Efter resning av stången (kan misstolkas) behöver ni vila er och svalka av er. En kyld dryck i goda vänners lag är precis vad ni behöver. Snart är potatisen färdig och matfrossan kan börja. På varje plats skall det finnas sånghäfte, nubbeglas, ölglas och en talrik. En nubbe bör sköljas ned tillsammans med en nubbevisa av valfritt slag men får med fördel vara av barnförbjuden karaktär. Jag rekommenderar två öl till varje nubbe, för stämningen och sångkvaliténs skull.
Efter maten är ni varma innanför västen och behöver röra på er. Vuxna människor i ring som tillika hoppar omkring som grodor är alla dagar på året väldigt underligt, men denna dagen och aftonen helt normalt. Efter dansen följer sedan en rad av lekar såsom säckhoppning, ägg på sked och andra helt normala lekar denna dag. Efteråt är vi trötta och behöver återigen tänka på vätskebalansen.

Kvällen stundar och hunger gör sig påmind. Nu är det männens tur att glänsa när man framför grillen vänder både det ena och det andra och sänker några pripps under tiden. Efter maten måste man fulla på fettförråden och en jordgubbstårta trillar in. Njut av tårtan med kaffe och konjak.
Vad som händer härnäst beror nog på ålder och plats. Eftersom det är årets längsta dag tar många tillvara på nattens ljus och yrkar älgskog lite varstans medan andra lyssnar på dansband och dricker grogg. Alla svenskar vet att efter denna aftonen kommer det bara bli mörkare och mörkare så idag är vi som mest öppna och pratar glatt, till och med mot människor vi inte känner. Länge leve ljuset och midsommarafton!

Farbror Bengt




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar